طراحی بی نظیر ویلای برادر بزرگتر

ویلای برادر بزرگتر، علیرضا تغابنی

نام: خانه برادر بزرگتر/
آدرس: لواسان، بلوار امام خمینی، خیابان پیام، خیابان نسیم، کوچه صبا/
شرکت مشاور: دفتر “دیگر”
معمار مسئول: علیرضا تغابنی
تیم طراحی: شهناز گوهربخش، حمید محمدی، سمانه مظفر، مروارید ممیزان/
طراحی منظر: دفتر “دیگر”
تاریخ: ۱۳۹۰ – ۱۳۹۶/
مساحت زمین: ۷۴۹ مترمربع/
مساحت ساخته شده: ۸۰۰ مترمربع/
نوع: مسکونی/
مشاور سازه: باستان پل (وحید قراخانی نیا)/
تاسیسات مکانیکی: هوفر اسماعیلی، سید امید جلالی/
تاسیسات الکتریکی: نینا عموشاهی/
نورپردازی: دفتر “دیگر”/
مدیر اجرایی: جواد خضروی/
تیم اجرایی: تندیس آرا (سفتکاری)، فرهاد زهره وند (نازک کاری)/
نظارت: محمدرضا محبعلی/
طراح سه بعدی: پیمان نوذری/
گرافیست: عسل کرمی، فاطمه طباطبائیان، نگار درزی/
پیمانکار: علی یارمحمدی/
مصالح: شیشه، سیمان، فلز، سنگ طبیعی /
کارفرما: علی یارمحمدی/
عکاس: مجید جهانگیری/
اعتبارات: فینالیست جایزه معمار در گروه ساختمان های مسکونی تک واحدی، برگزار کننده مجله معمار، ۱۳۹۶/

در این قسمت قصد داریم نگاهی به یکی دیگر از پروژه های معمار سرشناس ایرانی، علیرضا تغابنی بیاندازیم. نام این پروژه، ویلای برادر بزرگ تر است که با دیگر پروژه این معماری یعنی ویلای برادر کوچک تر، تشابه اسمی و حجمی خاصی دارد. اگر کارهای این معمار را دنبال کرده باشید می دانید که علیرضا تغابنی، در سال ۱۳۹۳ ویلای برادر کوچکتر را طراحی نمود و بواسطه ی آن رتبه ی سوم جایزه معمار ۹۴ در بخش ویلا را کسب نمود. کارفرمای ویلای برادر بزرگتر ، برادر کارفرمای قبلی است و نام ویلا نیز، ویلای برادر کوچکتر است که در این بخش قصد بررسی آن را داریم.

ساختار فضایی این پروژه مبتنی بر چگونگی ترکیب سقفی چترگونه است که دربرگیرنده استخری کاسه ای شکل در زیر آن است. این دو عنصر در پلان و مقطع نیز تقریباً هم شکل اند. سقفی فضای عمومی ویلا را که آگاهانه در طبقه بالایی جانمایی شده، احاطه کرده است. در تراز پایینی تراسی شبیه به عرشه رو به روی فضای کاسه مانند استخر قرار دارد که فضایی باز را در اختیار استفاده کننده قرار می دهد. به عبارت دیگر پروژه مکعبی است که تحت اتفاقات درون خود ملتهب شده و این التهاب که برآمده از برنامه و استراتژی عملکردی پروژه است، باعث قرارگیری پروژه در مرز تیپولوژی ویلاهای سقف شیب دار و ویلاهای مکعبی شده است.

زیرزمین پروژه شامل فضاهای پارکینگ، سرایداری، انباری و… است. طبقه همکف دارای واحدی جداگانه و اتاق خواب و واحد اصلی است و طبقه اول شامل فضاهای نشیمن، استخر (دوفصل) و سالن ورزش است. دسترسی اصلی به ساختمان از طریق پلکانی طره ای است که بیرون از بنا به صورت شیئی پروخالی و مجسمه گون قرار گرفته و از طریق پلی به آن متصل شده است و مسیر اصلی ورود به طبقه بالا (یعنی فضاهای عمومی ویلا) را تعریف می کند.

البته طبقه همکف نیز به طور جداگانه دارای ارتباط با فضای بیرون است. بیننده از بدو ورود با سکانسی از دیدهای متعدد روبه رو است؛ ازکوچه یک طرف باز، به کوچه دوطرف بسته و از راه پله به در ورودی اصلی ساختمان با ارتفاع کم و به فضاهای عمومی پروژه که به صورت شیپوری رو به دید قرار دارند، انقباض و انبساط های متعدد و متنوع فضایی را تجربه می کند.

ممکن است شما دوست داشته باشید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.