ایده خلاقانه در طراحی خانه افشاریان کرمانشاه
خانه افشاریان (کرمانشاه)
نام پروژه : خانه افشاریان
مکان : ایران-کرمانشاه
معمار : رضا نجفیان
تیم طراحی : مریم نجفیان, مریم غلامی, محمدحسین حمزه لویی, صدف دیلمی, مینا نظم جو
فاز ۲ : مریم غلامی
ساخت : افشاریان
طراح سازه : علی نقوی
تاسیسات الیکتریکی: بهروز فقیه فرد
تاسیسات مکانیکی : امیرعلی اکبرنژاد
مساحت : ۶۰۰ متر مربع
پایان کار : بهمن ۱۳۹۳
مدت زمان اجرا : ۱۷ ماه
نوع ساختمان : مسکونی
کار فرما : دکتر ماندانا افشاریان
جوایز : لوح تقدیر جشنواره، در جایزه بزرگ معمار سال در رده مسکونی – ۲۰۱۴
خانه افشاریان یکی از آن پروژه هایی است که می توان آن را به عنوان یک اثر فرهنگی و هنری قلمداد نمود و از این حیث قابل مقایسه با آثار نقاشی است.
در طراحی معماری عواملی همچون شهر ، محله ، موقعیت و سایت پروژه ، اقلیم منطقه ، جهات جغرافیای ، سلیقه شخصی طراح و… تاثیرگذاز می باشد. اما به نظر می رسد مهمترین عامل در این امر خواسته ها و دید کارفرما به پروژه و اهدافش برای استفاد و نوع کاربری فضا است. در این پروژه نیز خواسته های کارفرما تاثیر زیادی در طراحی این اثر معماری گذاشته است.
این ساختمان در زمینی به مساحت ۳۱۲ مترمربع، در شهر کرمانشاه بنا شده است. ساختمان داری سخ طبقه است و متعلق به یک خانواده چهار نفره است. بنابر اظهارت معمار پروژه، رضا نجفیان، بر اساس نظر مشتری مبنی بر اینکه در آینده قصد دارد ساختمان را واحدهای جداگانه تعمیم دهد، تصمیم بر این شد تا ساختمان به گونه ای طراحی گردد که بتواند در آینده از یک خانه ی مسکونی به یک آپارتمان مسکونی تغییر وضعیت دهد. این چالش پیش روی تیم طراحی و معماری قرار گرفت و تصمیم بر این شد که ساختمانی انعطاف پذیر طراحی گردد که در آینده این قابلیت را داشته باشد که بتواند به آپارتمانی با واحدهای جداگانه تغییر وضعیت دهد و از سوی دیگر پس از توسعه همچنان ظریف و موزون باقی بماند.
خواست کارفرما مبنی بر اضافه شدن دو طبقه به ساختمان در آینده، موضوعی بود نیازمند طراحی نمای خارجی با قابلیت انعطاف پذیری بالا بود. این خواسته چالشی را برای طراحان پروژه ایجاد کرد، زیرا آنها ناگزیر بودند ساختمان را در دو سطح ارتفاعی مجزا و در عین حال پیوسته طراحی کنند به شکلی که با گذشت زمان قابلیت استفاده از آن امکان پذیر باشد.
درخواست دیگر این زوج جوان این بود که یک پروژه ساده با طراحی منحصربفرد بیرونی داشته باشند. نمای متفاوت ساختمان برای آنها اهمییت داشت. بر این اساس طراحان پروژه با در نظر گرفتن نسبت ارتفاع ساختمان به عرض آن، مربعی را طراحی کردند که با یک شکاف بر روی بدنه آن خودنمایی می کرد و ساختمان را به یک مجسمه در حال ظهور از خیابان تبدیل کرده است. این راه حل نه تنها ورودی ساختمان را بسیار خوب نشان می داد (خوانایی و حس دعوت کنندگی) بلکه به اختلافات فضایی سطوح بالایی (برنامه آینده برای فرزندان) ساختمان به خوبی پاسخ می داد.
طراحی حجمی ساختمان افشاریان
ساختمان های مسکونی طراحی شده توسط معماران ، با دیدی خاص ، در تولیدات هنری و فرهنگی دسته بندی شده است. بنابراین، از دید مورفولوژی ( ریخت شناسی ) ممکن است با نقاشی واقعی، انتزاعی و مفهومی و یا حتی داستان های عاشقانه مقایسه شود.
حجم کلی بنا و استفاده مناسب از شکست های موجود در آن نشانه آگاهی طراح از جزئیات اتفاقاتی ایست که در روند طراحی حجمی این پروژه رخ داده است. احترام به رهگذر در فرهنگ ارزشمند ایرانی، در این پروژه مورد توجه طراح بوده و به این صورت که حجم اثر کمی بر سطح زمین خم شده است پدیدار می شود. همچنین بخشی از زمین شخصی به فضای سبز عمومی اختصاص داده شده است. بنابراین ساختمان از یک ساختمان مسکونی معمولی به سمت یک نقطه برجسته شهری با یک کیفیت بصری زیبا ودیدنی حرکت کرده است.
مواد و مصالح مورد استفاده در نمای بیرونی پروژه از جنس چوب و آجر است تا بتواند همسو با محیط زیست محل احداث خود عمل نماید. این ساختمان تا انتقال معنای ظریف پروژه به ناظر و استفاده کننده و ارائه احترام و طراوت به آنها پیش رفته است. در طراحی نماسازی این ساختمان تماما از چوب ترموود استفاده شده که توسط شرکت نواوود طراحی و به صورت کاملا حرفه ای اجرا شده است.
طراحی دکوراسیون داخلی
تجربه یک محیط خاص و متفاوت در منزل از ورودی تا اتاق خواب ها بوسیله یک پل معلق بالای دهلیز فراهم شده است، که احساس هیجان همراه با امنیت را القا می کند.
طراح داخلی با استفاده از ترکیب رنگ سفید و طرح و رنگ چوب و آجر فضایی زیبا را آفریده است. نرده های پله و جانپناه پل معلق خانه با قاب فلزی به رنگ سیاه و شیشه های درون قاب فضای مدرن را به وجود آورده است. طراحی دکوراسیون داخلی و سازماندهی فضای خانه حس و حالی دوستانه را به وجود آورده و محیط دلپذیر، بزرگ و روشنایی حیرت آور آن، با همراهی چوپ و آجر فراهم شده است.
پلان برش، دیاگرام و … (برای بزرگنمایی بر روی تصاویر کلیک کنید.)